Aurinkoagentti 2.0 -toiminnalla edistetään vastuullista aurinkokäyttäytymistä

Auringon valolla on positiivinen vaikutus mielialaan ja UV- eli ultraviolettisäteily saa aikaan elimistön D-vitamiinituotannon käynnistymisen. Auringon UV-säteilyllä on myös haitallisia vaikutuksia, erityisesti lapsen herkälle iholle. Lapsille kannattaakin opettaa oikeanlaista aurinkokäyttäytymistä jo pienenä, jotta siitä tulee totuttu tapa. Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry:n Aurinkoagentti 2.0 -toiminnan tavoitteena on lisätä lapsiperheiden ja lasten parissa toimivien aikuisten tietämystä auringon riskeistä ja auringolta suojautumisesta.

Lasten suojaaminen UV-säteilyltä on tärkeää

Auringon UV-säteet on jaettu kolmeen tyyppiin: A-, B-, ja C-säteilyyn.  UV-A-säteily vaikuttaa ihon syvimpiin kerroksiin ja UV-B-säteily tunkeutuu ihon pintakerroksiin. UV-C-säteily on polttavinta, mutta sitä ei pääse maan pinnalle asti, sillä se suodattuu ilmakehässä.

Lasten kohdalla ihon suojaaminen UV-säteilyltä on erityisen tärkeää. Lapsella iho on ohut ja herkkä, eivätkä ihon suojamekanismit ole kehittyneet yhtä paljon kuin aikuisilla. Lisäksi lapset viettävät aikuisia enemmän aikaa ulkona auringossa, joten he altistuvat UV-säteilylle aikuisia enemmän.

Auringon UV-säteily on merkittävin ihosyövän riskitekijä. Ruskettuminen on merkki auringon aiheuttamasta ihosolujen vauriosta. Kun iho palaa, se on merkki siitä, että soluvauriot ovat ylittäneet ihon sietokyvyn. Ihon palaminen jättää ihoon muistijäljen, jonka vuoksi lapsena ja nuorena kertyneet UV-annokset ja ihon toistuva palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään myöhemmällä iällä. On hyvä tiedostaa, että jopa 95 prosenttia ihosyövistä olisi ennaltaehkäistävissä oikeanlaisen aurinkokäyttäytymisen avulla.

Lasten aurinkosuojaaminen on aikuisten vastuulla

Kesällä ulkoillessa on tärkeää seurata UV-säteilyn voimakkuutta eli UV-indeksiä. Auringolta tulee suojautua aina, kun UV-indeksi on 3 tai yli. Auringon UV-säteily on voimakkainta klo 11-15 välisenä aikana, jolloin tulisi pysytellä sisällä tai ulkoilla varjossa. Varjossa oleskelun lisäksi auringolta suojautumisessa vaatetus on tärkeää. Hyvä hattu suojaa pään lisäksi korvat ja niskan, aurinkolaseilla suojataan silmät.

Lapsille kannattaa opettaa auringolta suojautumista jo pienenä, jotta varjossa oleskelusta, suojaavasta vaatetuksesta, aurinkolaseista ja aurinkorasvasta tulee totuttu tapa. Aikuisen esimerkki auttaa lapsia omaksumaan nämä oikeanlaiset toimintatavat. Varjon ja vaatetuksen lisäksi aurinkovoide suojaa ihoa UV-säteilyltä. Pääsääntöisesti alle 2-vuotiaat lapset suojataan vaatetuksen ja varjon avulla, mutta tarvittaessa paljaille ihoalueille voi käyttää fysikaalista aurinkovoidetta. Yli 2-vuotiaille voidaan käyttää joko fysikaalista tai kemiallista aurinkovoidetta. Lapsille suositellaan käytettäväksi allergiatestattua aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on 50.

Aurinkoagentit opastavat suojautumaan auringolta

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Aurinkoagentti 2.0 -toiminnan tavoitteena on lisätä lapsiperheiden ja lasten parissa toimivien aikuisten tietoa auringon riskeistä ja auringolta suojautumisesta. Toiminta käynnistyi vuonna 2018 ja perustuu Suomen Syöpäyhdistyksen luomaan toimintakonseptiin, jota on muokattu alueelliseen käyttöön. Toimintaa toteutetaan järjestämällä toimintahetkiä päiväkodeissa ja leikkipuistossa sekä kouluttamalla varhaiskasvatuksen ammattilaisia.

Tutustu toimintaan: